magassarkú cipő

Magassarkúban minden más – a koppanó vonzerő előnyei és hátrányai

Olvasási idő: kb.: 16 perc

A magassarkú cipők mindenkor követelik a figyelmet. Hol azért, mert önmagukért valóan szépek. Hol azért, mert a viselőjük által inkább hasonlít a keletkező járásminta egy finomhangolásra szoruló birodalmi lépegető mozgásához. Hol pedig a figyelem azért jár a lábbelinek, mert a bölcsész lányoktól megszökött magabiztossággal kombinálja „fiatalos” viselője a férfiasan markáns vádlijához a vízszintesen csíkos harisnyát. Egy viszont közös mindegyik esetben:

hatással van a viselőjére.

Első körben magabiztosságat ad és erőt sugároz, de emellett csendes gyilkosként mégis minden egyes lépéssel közelebb visz valamilyen mozgásszervi elváltozáshoz.

Üdvözöllek.
Zákány Norbert vagyok,
a Z-módszer oktatója.

Már az első pilates óráján észre lehet venni, ki is az, aki életvitelszerűen viseli a pokoli lábbelit. Esetükben a folyamatában kapaszkodó lábújjak kalapácsujjakká torzulnak, a harántboltozat elveszíti íves jellegét, a nagy lábujj külső vonalában megjelenik a bütyök, emellett a hátsó lánc fájdalmasan megrövidül és érzékeny az Achilles-ín térdben nyújtott lábbal végzett feladatok esetében.  És még csak a vádlinál járunk…

Ne aggódj, rövidesen gondosan sorra vesszük, hogy juttat ideáig és még tovább a magassarkú cipő. De előtte nézzük meg, hogy formálódott ideáig a történelem.

Tűsarkak a múltban

A lábbelik egykor a praktikum miatt születhettek meg, hogy az időjárás ellenében védjék a lábat. Mindezt aztán a funkció, a társadalmi rang, a divat, a kultúra folyamatában formálta.

  • Egykor az antik görög férfiak a színpadi jelenlétüket tették hangsúlyosabba a magasított cipők által.
  • Az egyiptomi kultúrkörben is megjelenik. Ahol a szennyeződésektől akarták védeni a lábukat, ill. vallási ceremóniák része volt a lábbeli. Bár ez inkább hasonlított a mai platform cipőhöz, mintsem magassarkú cipőhöz.
  • A 9. században találhatóak meg az első valóban magassarkú emlékek a témában. Ekkor a perzsa lovasok viselik azokat, hogy állva is képesek legyenek stabilan nyilazni, miközben a sarokrész megtámasztja őket a kengyelben.
  • A 17. századra perzsa hatásra a már akkor is ’divathóbort-érzékeny’ arisztokrácia körében terjedt el. Praktikum ekkor sem volt, mivel az alapvetően sáros, koszos utcákon ebben járni nem lehetett. A viselője így egyértelműen jelelte, hogy ő tehetős.
  • A napkirály idejében még a két nem öltözékének a jellemzői nem különösebben tértek el. Inkább feminin volt minden: úgy a harisnya, a csipke, a paróka által – legalábbis az elit köreiben. XIV. Lajos (1643-1715) által pedig a piros tűsarok a nemesség védjegye lett. Első körben az alacsony termetét akarta a lábbelivel kompenzálni, később pedig törvény által is tiltotta, hogy az udvar kivételével más piros sarkú cipőt hordjon.

Érdekesség. A piros talp 1993-ban újra megjelenik. Innentől az ikonikus piros árnyalat a high fashion és a popkultúra státuszszimbóluma lesz Christian Louboutin (1963- ) által.

A magassarkú, mint identitásképző

  • Szép lassan a kalapot, a válltömést és a magassarkú cipőt is maguk mellé rendelik a nők. Így a 19. századra eltűnik a férfiak ruhatárából a magassarkú, így felerősítve az identitásbéli egyenlőtlenségeket.
  • Aztán a világháborúk és a divathóbortok által a hölgyeknél is eltűnt, majd visszajött. A folyamat pedig ismétlődik azóta is.
  • A tömbsarok volt a jellemző egészen 1955-ig, amikorra a Dior divatház a technikai feltételeket meg tudta teremteni Roger Vivier (1907-1998) cipőtervező által. Ekkor kapott a cipő egy talpmerevítőt és egy a sarkat megtartó fémcsövet. Azóta pedig csak a formatervezés és a popkultúra szeszélye szab csak határt a formai gazdagságnak.

Érdekesség. A tetszeni akarás egyidős a történelemmel. Koronként változik a minta, hogy-mint jelenik meg a láb és a lábbeli, mint az érdeklődést felkeltő, vagy akár fétis eszköz. A kínai nők például szépségpólyákkal szorították el a lábaikat, és akár mumifikálták is a lábujjaikat, hogy a társadalmi helyeslés jegyében vonzóak legyenek. De az olasz és japán nők sem maradnak el a test ellen elkövetett bűnök által. Utóbbiak is a minél kisebb lábméretben és a már lehetetlen csoszogó mozgásban tudták a nőiségüket csúcsra járatni.

Anatómiai kiskáté – a talp felépítése

Ahhoz, hogy megértsük, hogy mi is történik néhány centiméteren egyensúlyozva, ismerni kell a testünket. Jöjjenek hát az alapok, amit mindenképp érdemes tudnod.
A talp (is) csontok, szalagok és izmok hármasa, ami 3 ponton ad támasztékot alaphelyzetben: a sarokcsonton és az 1. és 5. lábközépcsont fején. Ezeket pontokat összekötő ívek a láb boltozatai. Az egyik a hosszanti boltozat, ami a sarokcsont és a lábközépcsontok vonalában, legmagasabban az 1-es alatt található. A másik pedig a harántboltozat az 1 és 5 lábközépcsont kidudorodása feletti ívben helyezkedik el.

Mi bátorít arra, hogy magassarkút viselj?

  • Szimbólum. Az elegancia és a magabiztosság, a nőiesség megkérdőjelezhetetlen szimbóluma.
  • Összhatásában. Magasabbnak és vékonyabbnak hat a viselője. A fenék kerekebb és formásabb. A természetestől erősebb homorítás által pedig az alhas eltűnik – optikailag…
  • A divat oltárán feláldozott mesehősök. Még a meséinket is átjárja a cipő fetisizálása. Hamupipőke egy bántalmazó családi háttérből érkezik és egy gondatlanul őrzött üvegipari termék által lel szerelemre, miközben folyamatában benne van a tusa, hogy így önmaga is olyanná vált, mint az aranyásó mozaik családja. ’Óz, a csodák csodájában’ Dorottya egy építési balesetesben ideje korán elhalálozott idős hölgyről lelopja a lábbelit, így legalizálva a sirrablás fogalmát. A Hétmérföldes csizmáról pedig ne is beszéljünk.

Mi történik a testtel a magassarkú cipő viselésekor?

  • A lábujjakról. A cipő orr részébe préselődnek a lábujjak és deformálódnak, miközben keservesen kapaszkodnak. Így bütyök és kalapácsujj alakulhat ki. De megjelenhet a tyúkszem és a benőtt köröm is a problémák sorában.
  • A talpról. Mivel felborul a talp izomegyensúlya, a testsúly csak a lábujjakra nehezedik, ahelyett, hogy egyenletesen oszlana meg. Az eltolódó terhelés bőrkeményedéseket hozhat létre elsősorban a sarkon.
  • Hidak alatt. A harántboltozat megsüllyed. Ide kapcsolódik egy korábbi írásom: a ’Scheuermann-kór … az én lehetőségem’. Ebben a saját esettörténetemet írom le. Ennek a része, hogy egykor rám is, mint Scheuermann-osra is jellemző volt a rugózó, már-már lábujjhegyen való járás. Ennek tudom be, hogy az én harántboltozatom is ellaposodott.
  • Így tovább. A megemelkedő sarok megbontja a talp statikáját és így eltolja a test súlyvonalát, az Achilles-in megrövidül, az alsó háti szakasz fokozottan görbül. Ez a többletterhelés a gerinc izomzatában, ízületeiben is megjelenik. Az új arányok emellett feleslegesen terhelik a térdet és a bokát a kompenzáló törekvések miatt. Ráadásul az idő előtti kopás is ott van a pakliban.  

További következmények

  • Üres tankkal. A forma megtartása izomfáradtsághoz és rövidülésekhez vezet, amik a divat okozta fizikai stressz első megjelenései.
  • Kibillenve. Magassarkúban a belső szervek természetellenesen helyezkednek el az elbillenő medence miatt. A medencefenék funkciói pedig járulékosan sérülnek.
  • A járásmintáról. Ugye abban egyetértünk, hogy a mezítlábas járás a legtermészetesebb? Míg a bizonytalan emelvényen a lépések akár kibicsaklásig, bokaficamig is elmehetnek. De egy bizonyos, hogy a lábbeli nélkül természetes gördülő járás oda. Magassarkúban már egy rövid séta után is talp és hátfájás jelentkezhet, mivel a mozgásfunkció ill. a statikai funkció megváltozása koordinálatlan mozgást hoz létre az egész testben. Mindezek ellensúlyozására ajánlom a rendszeres mozgást és persze magamat.
  • Zúg a Volga. Az “új arányok” miatt hátrahúzódó fej következményeként a nyakizmok megmerevedhetnek. Így a fejfájás is kísérője lehet a magabiztosnak hitt formának.

Szeretnéd mindezt ellensúlyozni? Szeretnéd személyesen is megtapasztalni azt a fajta szabadságot, amit ad(hat) az online tornám? Nincs más dolgod, mint regisztrálni a Teszthétre.
Ez alatt az egy hét alatt kipróbálhatod a Z-módszer mind az 5 csomagajánlatát kockázat- és minden további kötelezettség nélkül 3.000 Ft-ért!
Ha tetszik, beszámítom az összeget a választott csomagod árába. Ha pedig mégsem, visszautalom azt.

Életviteli tippek magassarkú mellé

  • Csak módjával. Tanácsos a korral egyre kisebb sarokra váltani. A mindennapos viselésre pedig 5 cm alatti cipők ajánlottak.
  • Ritkásan. Érdemes csak alkalomra, és nem életvitelszerűen viselni a magassarkút. Aranyközépút itt is.
  • Könnyíts magadon. A túlsúlyt is célszerű normálni, hogy a lábra nehezedő nyomás alapvetően csökkenjen.
  • Tornázz. Ahogy ésszerű a megrövidülő képleteket rendezni és rendszeresen talptornázni.

Debreceni vagy? A személyes, szakmai találkozások során kérheted, hogy házhoz menjek órát tartani. Ez lehet egy fős magánóra, akár otthonodba, akár munkahelyeden. De természetesen összeszokott csoportok, munkahelyi kollektívák is kérhetik, hogy órát tartsak nekik Debrecen területén.

Nem vagy debreceni? Semmi gond. A Z-élő magánórák által is hozzáférhettek a személyre szabott mozgásélményhez és még inkább a változáshoz, csak éppen online eszközök által.

Kompenzálj egy feladattal

Elég sok feladattal tudod a lábaid felfrissíteni. Most egy olyan feladatot javaslok, amit úgy alapvetően végezhetsz, akár egy fárasztó nap után is.

A feladat. A feladathoz szükséged lesz egy jógahevederre, ami egy hosszabacska övvel, akár köntös pántjával is kiváltható. Feküdj hanyatt. Lábaidat húzd fel talpra. Gerincet nyújtsd meg, majd lazulj el teljesen. Nyújtsd ki a bal lábad térdben a mennyezet fele. A bal talpad felső harmadán, a lábujjak alatti párnácskán vezesd át a hevedert és nyújtsd ki teljesen a bal lábad. Húzd magadhoz közelebb a heveder által a lábad, ameddig kényelmes. Maradj így 1-2 percig. Majd végezd el a másik lábbal is.
Ha jelentős különbséget érzel a két oldal között, akkor a kevésbé ügyes oldalban maradj időben hosszabban. De csak addig ameddig kényelmes.
A nehezítés. Ha már megvan a 90 fok a nyújtott lábad és a talaj síkja között, akkor a talpra felhúzott lábad nyújtsd ki a talajon és így azonnal egy erősebb változathoz jutsz.

Konklúzió helyett

2 éve vezetem ezt a blogot. De az eddigi anyagok közül ennek a megszerkesztését, a gyűjtőmunkáját, a folyamatos korrekcióját élveztem a legjobban. Pedig voltak már olyanok, amik akár témaváltasztásuk által provokatívak voltak, volt ami közösségi oldalak által mesterségesen parkolópájára volt rakva

A többiek. Elolvastam néhány a témában megírt cikket – hát ők máshova vitték a fókuszt. De így van ez jól. Tőlem ne várd, hogy pálcát törjek. Itt is alapvetően próbálok objektívnek megmaradni, legfeljebb kérdések és tények által lágyan terelni és mint mindenben, ebben is a mértéktartást képviselni.

Ami kimaradt. Még lehetett volna boncolni a nemi sztereotípiák, a szexuális egyenlőtlenség problematikáját, a társadalmi rendbe való tagozódás lehetőségeit. Viszont ehhez én már túl megengedő vagyok. Általánosságban és nem csak ennek a témának a kapcsán mondom, hogy

vannak folyamatok, amik megállíthatatlanok és ez már mindig így lesz.

Köszönöm, hogy elolvastad és/vagy meghallgattad.
Innen folytatjuk.
De addig is maradjunk kapcsolatban, kérlek csatlakozz zárt Facebook közösségünkhöz.

Megosztás: