banán szeletek

Alsógatyák titkai. 2.rész: A szerelőakna mélyén

Olvasási idő: kb. 12 perc

Csókolom, sziasztok.

Figyelem érzékeny téma! A bejegyzés csak 18 éven felülieknek ajánlott!

Ahogy az első részben már elővezettem, a 2. részben a szerelőaknába leereszkedünk és rovancsolunk. Egykor ez volt a tréningeknek az a része, amin mindig meglepődtem, hogy a férfiak életkortól, végzettségtől függetlenül nem tudják nevén nevezni az alkatrészeiket, ill. azok életükben betöltött szerepét.

Nézzük át a férfi nemi szerv alkotóit. Próbálom amennyire lehet logikusan, röviden és még inkább közérthetően megtenni ezt a természettudományos köntöst minimálisan meglebbentve, hisz csak nem biológia érettségire készítelek fel.

Gyümölcsök a férfi nemi szerv szimbólumaiként

Az alapok

A nemi szervek a szaporodás szervei alapvetően. Mindkét nem esetében vannak külső és belső nemi szervek. Előbbi kívülről láthatóak, utóbbiak a testen belül helyezkednek el. A női és férfi nemi szerv eltérő alakúra fejlődik az ellátandó feladat fényében. Ez lesz az elsődleges nemi jelleg.

Érdekesség. A magzati lét elején mindkét nem esetén egyforma a nemi szerv: egy kis hasadék, oldalán duzzanattal és ezek találkozásánál kicsi kiemelkedéssel. A nők esetén a hasadékból lesz a hüvely, a kiemelkedésből pedig a csikló. A férfiak esetén a hasadék összezárul és herezacskóvá alakul, a kiemelkedésből pedig a hímvessző jön létre.

A másodlagos nemi jelleg a nemi érés, a pubertás során válik kifejezővé. Amikor is megjelenik a testszőrzet, kialakul a jellegzetes testalkat és hangszín.

Az egyszerűség kedvéért – mert kell – az alábbi tagolást választottam az alkatrészek átnézésére:

A Herék

  • A petefészkek férfi hormontermelő megfelelői, ivarmirigyei.
  • A hasüregen kívül, egy redőzött zsákocskában, a herezacskóban helyezkednek el. Ami hőmérséklet hatására méretet és formát vált, ráncolódik a benne lévő izomszalagok által. Teszi mindezt azért, hogy a belső testhőhöz képest néhány fokkal alacsonyabb hőmérséklet biztosított legyen a spermiumok számára. Hidegben ezért a hasüreghez közeledik a forma, míg magasabb hőmérséklet esetén elengedi magát az anyag.
  • Kanyargós, spirális csatornákból áll, ahol serdülőkor után megkezdődik a hímivarsejtek (a spermiumok) és a férfi hormon, a tesztoszteron termelése. Előbbiek a herék csatornáiból a mellékherékbe kerülnek, amik a here csúcsán találhatóak félhold alakban. Innen ondóvezeték vezet tovább a hasüregbe és a húgycsőbe torkollik.
  • Csak hogy ne legyen olyan egyszerű: Az ondóhólyag is váladéktermelő mirigy.  Az ejakulátum, mint keverék részeként, a here és prosztata váladékához adódik hozzá az általa termelt folyadék.
  • Érdekesség. Tudod-e melyik heréd lóg mélyebben? A bal.

A herék önvizsgálata

Egy lehetőség, hogy havonta egyszer önvizsgálatot tarts, hogy minden rendben van-e lent a fiúkkal. Látható és tapintható (méret, állag, súly, érzékenység, szín, felszín, forma) eltéréseket kell óvatosan keresni a két here között lehetőleg egy forró fürdő vagy zuhany után (bár van, aki szobahőmérsékleten javallja ezt). Amennyiben bizonytalan vagy, esetleg ellenérzést, vagy korábbi önvizsgálathoz képest valamilyen eltérést tapasztalsz – kérlek fordulj szakorvoshoz.

Dülmirigy (prosztata)

  • A húgycső felső részét veszi körül a húgyhólyag alatt, a végbél mögött. Utóbbi miatt tapintható ki a végbélen keresztül, de ez egy kicsit kuszább szál, ami megérdemli a tisztességes kitárgyalást később.
  • Alakja fordított piramisra emlékeztet.
  • A spermiumok mozgását segítő folyadékot termel.
  • A szerkezeti gyengeségei, ill. előnytelen elhelyezkedése miatt és gyakori megbetegedései miatt önálló bejegyzésben tárgyaljuk majd tervezetten a 4. részben.
  • Illik itt megemlíteni a logikai kapcsolódás miatt a Cowper-mirigyet, ami a dülmirigy alatt található, a hímvessző tövénél. Érdekessége, hogy ő is hozzájárul az ondó, sperma termeléséhez még ha alacsony százalékban is az ondóhólyag, a prosztata, a herék, a mellékherék után „kullogva”. Szerepe persze nem kicsi: a váladéka előfutárként a húgycsőben semlegesíti a vizeletmaradványokat.
dióhéj

Hímvessző, pénisz

  • Nyugalmi állapotában a herezacskó előtt található petyhüdten.
  • Puha szivacsos szövetből épül fel, amit idegvégződések tarkítanak. Ez a hármas tagolású barlangos test nemi izgalom hatására vérrel tud telítődni és így jön létre a merevedés, erekció.
  • Benne húzódik a húgycső, ami a húgyhólyagból vezet ki, és húgycsőnyíláson keresztül a szabadba nyílik. Ezen keresztül távozik a vizeléskor a vizelet és magömléskor (ejakulációkor) az ondó, ill. az előváladék. Ezáltal a hímvessző a kiválasztó- és szaporodási rendszer része egyben.
  • Érdekesség. A pénisz bőre akár több árnyalattal is sötétebb lehet, mint a test többi részét fedő bőr. Továbbá ezt az árnyalati különbséget a merevedés fel is erősítheti.
  • Egy önálló blogbejegyzés a 3. rész a „Mekkora az akkora?” fogja részleteiben kitárgyalni hősünket.
  • A makk, a hímvessző vége, csúcsa, annak egy a legérzékenyebb része erezettsége által.
  • „gondolatunk még egymásért kiáltott – és robbanások, némák, óriások rázták keverték bennünk a világot” – írja Szabó Lőrinc Robbanások című versében. Csak hogy egy szépirodalmi szállal is fokozzam az írás fontosságát.

Kalandos péniszek az életen innen és túl

Csak hogy oldjuk egy kicsit a tananyag feszességét, jöjjön két érdekes pénisz rövid története.  

  • Az első részben már emlegettem a francia császár ékességét. A legenda szerint Bonaparte Napóleon (1769-1821) halála után a boncolást vezető orvos levágta a férfiasságát, ami azóta többször gazdát cserélt csinos összegekért. A lelet hitelességét persze igazolni senki nem tudja, de az aprócska, néhány cm-es relikviát nagy becsben tartják azóta is.  
  • Ezen a vonalon találjuk szintén Grigorij Jefimovics Raszputyint (1869-1916). Az orosz misztikus és politikus pont a másik szélső érték a pénisz mérete és a legendás, általa okozott csúcsélmények minősége által. Feltételezések szerint a merénylői vágták le a péniszét. Később kalandos utat járt be a termékenységi amulettként tisztelt darab. Azt tartják róla, hogy már magával, a közel 30 cm-es látványával ma is eredményesen gyógyítja az impotenciát.

A fityma, az előbőr

  • A makkot fedő és arról hátra húzható laza, idegvégződésekben gazdag bőrredő.
  • Fitymafék által kapcsolódik a hímvesszőhöz körülmetéletlen férfiasság esetén.

Érdekesség. Körülmetélés. Egyes kultúrkörökben a születés után néhány nappal vagy a pubertás idején levágják a fiúk fitymáját. Ennek lehetnek az örömszerzés korlátozási, spirituális, hagyomány őrzési, vallási, higiéniai okai. Utóbbit magyarázza a fityma alatt alapvetően termelődő fitymafaggyú. Ami kellemetlen szagúvá válhat és fertőzéseket is okozhat. (Alapvetően a fitymafaggyú által termelt váladék szükséges, hisz ez teszi síkossá a makkot).

Vizelési kisokos

A körülmetéletlen kollegák protokollja: a bőr hátra kell húzni, vizelés befejezésekor a húgycsőbe maradt vizeletet óvatosan kirázni, majd a fityma visszahúzása előtt wc papírral / papírzsebkendővel szárazra törölni. Ellenkező esetben a vizelet a fityma alatt pang, bomlása következtében gyulladásos folyamatokat indíthat be. Gondolhatod most, hogy ezt tényleg lekell írni? A rövid válaszom: Le!

A Kézmosásról. Amikor egykor az oktatóképzésemen az oktatóm kiemelte, hogy milyen gyalázatos szerinte a férfiak higiéniája nem is értettem. Aztán közmosdók kézmosási protokollját elkezdtem figyelni. Igaza lett az oktatómnak. Elkeseredve tapasztaltam, hogy vizelés után a közmosdókat használók között még mindig sok olyan van, aki nem mos kezet a wc használata után. És most jólszituált fiatalemberekről beszélünk…

De ha már higiéniáról beszélünk. Fontos minden mosakodáskor is lehúzni a fitymát és alaposan megmosni.

A következő rész tartalmából

Úgy tervezem, hogy egy könnyedebb, majd egy keményebb téma kövesse egymást ebben a kategóriában. így a könnyedség jegyében a 3. részben a „Mekkora az akkora?” fantázianevet viselő részben körültekintően körbejárjuk a témát. Humoros sztorik és rekorderek, és még inkább érdekes ismeretek teszik érdemessé az olvasásra, hallgatásra ezt a bejegyzést is.

Innen folytatjuk.

Megosztás: