pilates

Módszerekről sorozat – Pilates

Olvasási idő: kb. 13 perc

Csókolom, sziasztok.

Egy igen populáris módszert szeretnék bemutatni. Mivel az én objektívem alapvetően máshol van, mint a nagyátlagnak, talán ez a megközelítés tud még azoknak is újat adni, akik már rég ismerik a technikát.

A jóga és a Pilates az a két technika, ami bizonyosan ott van minden csoportos óraadással foglalkozó terem repertoárjában. Nem ok nélkül. Mert könnyen eladható. Valahogy ez a két óratípus az, ami igen széles body and mind közönséget képes megszólítani akár az elcsendesedés, akár a stílus által.  

A gyűjtőmunka első lépése az volt, hogy a mester két könyvét újra olvastam és megnéztem azokat a jegyzeteket, amiket még anno készítettem. Az írás/hanganyag alapját az 1945-ben megjelent Vissza az életbe a Contrology-val és az 1934-es Egészséged című könyv adta.

Ki alkotta meg?

Joseph Hubertus Pilates (1883-1967).

Az önmegmentő.

Az általam bemutatott és nagyra tartott technikák esetében van egy metszet: a gyerekkori betegeskedés és fájdalom. A sorban a görög és német felmenőkkel bíró Pilates is joggal ott van az ízületi fájdalom, asztma, tölcsérmell, D vitaminhiány miatt kialakult angolkór által. A fizikai testét már gyerekként a lehető legsokoldalúbban erősítette, ami által már kamaszként anatómai rajzok modellje lehetett. Fiatalon tanulmányozta az ókori görögök és rómaiak edzésstílusát, a jógát, … Autodidakta módon tanult, és figyelte a teste és a gyakorlatok összefüggéseit.

A segítő.

Az első világháború kirobbanásáig Angliában dolgozott cirkuszi előadóművészként, önvédelmi oktatóként, ökölvívóként. A háború következtében német származása miatt internálták. Honfitársait tornáztatva alakította ki a technikáját. A legenda szerint a vele dolgozó katonák az erőnlétjavító rendszere által nem lettek betegek az akkor spanyolnátha néven futó világjárvány által. Milyen izgalmas lenne abban hinni, hogy a vitalitás, erőnlét és egy járvánnyal szemben tanúsított immun válasz között összefüggés van. A katonák rehabilitációja során az ágyak fölé helyezett rugók által tornáztatta a sérülteket. Később ebből a gondolatból született a cadilac nevű gépe.

A pacifista.

Rövid időt töltött Németországban, ahol „felkérték”, hogy a német hadsereggel is foglalkozzon, de pacifistaként visszautasította és inkább Amerikába költözött. A hajóúton ismerkedett meg harmadik feleségével és közösen, akkor még Contrology néven megnyitották első tornatermüket a New York-i balett épületében, ahol a kor meghatározó táncosaival és oktatóival dolgoztak.

A példakép.

Halálig végezte és fejlesztette is a gyakorlatait. Ez sajnos nem egy technika kapcsán nem mondható el. Sajnos pár évtized múlva csak demagóg „pufirizsákat látunk” sokszor az egykor csinos oktató helyén.  84 évesen a stúdiója kigyulladt. Menteni próbálta a menthetőt, de a tetőszerkezet beszakadt alatta, a kimentéséig a 80-as sportember 2 órát lógott kapaszkodva. A tüdeje megsérült, amit sajnos nem vett elég komolyan, és fél évre rá belehalt. Nem az első ilyen történet, amikor egy technikába vagy az öngyógyulásba vagy a test képességeibe vetett hit meghaladja az embert.

A hedonista.

Nem az első oktató és módszert sajátjaként kezelő, aki élte is az életét. Életében sem a whiskeyt, sem a szivart nem vetette meg. Az állatok kapcsán vett analógiáit pedig nem csak a mozgás, de a táplálkozás kapcsán is hozta, amikor egy vele készült interjúban visszakérdezett az újságírónak, hogy az állatok szoktak-e diétázni.

A feltaláló.

A 34 gyakorlatból álló talajmunkájának nincs semmilyen eszközigénye, de Pilates több mint 20 szerkezetet alkotott meg fém és fa felhasználásával. A középkori kínzóeszközökre inkább hajazó gépeken karokat, hevedereket, pántokat és rugókat helyezett el, hogy a talajmunkája eredményeit felerősítse és az oktatót, mint olyat kivegye a képletből. A legismertebb gépei: a reformer, a cadilec, a csodaszék.

A bútortervező.

Joe bácsi figyelme a napi használati tárgyakra is kiterjedt, így tervezett széket, ágyat is.

Mikor élte a virágkorát a Pilates? Mi a helyzet most vele?

Az első általam bemutatott módszer, aminél bátran mondhatom azt, hogy a 30-as évek óta töretlen, sőt folyamatában növekvő érdeklődés követi. Azon kevés módszerek egyike, ami az egyik legtöbb megújulást tapasztalhatott meg. Nincs még egy olyan technika, ami ennyire adhat alapot a fúziós törekvéseknek, így jóga, balett, boksz, … keveredett vele. De erről majd egy önálló bejegyzésben fogok szólni.

A Z-módszer bázisát is a Pilates adja nem alaptalanul.

Kedvenc gondolataim tőle

  • „Az embernek veleszületett joga a fizikai tökéletesség.”
  • „Testi egészséged a boldogságod előfeltétele.”
  • „Az a test, amellyel rosszul bánnak, nem felejti el a múltbeli nemtörődömséget.”
  • „Csak annyi idős vagy, mint a gerincoszlopod.”
  • „Egy napon mindenki ismerni és végezni fogja a Contrology-t – és nem lesz szükségünk orvosokra, vagy kórházra.”

Mi a sajátossága a Pilates módszernek?

Joe bácsi tanulmányai és tapasztalata alapján hitte, hogy a betegségek és a nem megfelelő közérzet a modern életmódból, a rossz táplálkozásból, a rossz testtartásból és a rossz légzésből erednek. Ennek a gondolatnak rendelte alá így módszerét.

  • Formailag. Maga a Pilates hasonlít jó pár jóga gyakorlatra 90, 180 fokkal elforgatva az eredetihez képest (saspóz például). Emellett táncos elemek teszik lággyá, de a klasszikus gimnasztika is érezteti a hatását a kecses, koncentrált, precíz mozdulatokban. Érdekesség: talajra több mint 500 feladat lett megálmodva.
  • A doboz. Dominánsan has- és hátizomersítő gyakorlatrendszer, ami a nyújtás és erősítés különös elegye.
  • Hatása. Javuló tartás, vitalitás, terhelhetőség, fokozódó nemi aktivitás mind egyirányú következményei a Pilatesnek.
  • Kontroll. Folyamatos kontroll a légzés és a gyakorlatok közben is.  
  • Egységben. Az első holisztikus szemléletű oktatók között volt, aki az egész test egységét erősítette a mozgásban, akárcsak Moshe Feldenkrais, Frederick Matthias Alexander (Utóbbi két úr külön bejegyzést érdemel).
  • Ismétlésszám. Alacsony, javarészt 3-6-12 ismétlésszámú feladatok áramlatszerű ívbe fűzve, így megcélozva a testünk mélyizmait. Utóbbi miatt az első óráin a gyakorló gyakran jegyzi meg, „nem létezőnek hitt izmok mozdultak meg bennem”.
  • Elvek. 8 egyszerű elv mentén halad a program: lazítás, összpontosítás, összehangolás, egyenes tartás, légzés, áramló mozdulatok, középpontosítás, állóképesség.
  • Az eredeti elnevezésről. A mester még éltében Contrologynak nevezte módszerét, később az utókor neki tisztelegve mégis Pilates-nek nevezte. Halkan kérdezem meg, nem nagyobb tisztelet lett volna meghagyni eredeti nevén, ahogy Joseph is nevezte?!?
  • Érdekesség. Maga a Pilates kifejezés egy módszert jelöl, amit nem lehet levédeni. Bár volt rá precedens 1992-ben, de az is elbukott.

Milyen az eszközigénye a Pilates módszernek?

  • Matrac. Alapvetően egy jó minőségű matrac elégséges. Kifejezetten a Pilates-hez készültek igen puha és vastag megoldások, de én azokat nem kedvelem, mert más technika esetén instabil ezeken dolgozni. De nem elfelejteni, hogy a jó polifoam-ok kapcsán már írtam egy bejegyzést.
  • Kényelmes ruha.
  • Mezítláb vagy zokniban. Cipőre semmi szükség (bár magam is láttam ellenpéldát az életben, dvd-n, … )

Melyik a kedvenc 3 Pilates gyakorlatom, és miért?

Az eredti 34 feladatból álló program nekem hatalmas szerelem még ennyi év után is. Csodálom a feladatok sorrendjét, hatását. Van, amikor eredeti mennyiségekkel végzem el magam is, de van, amikor 2x ismételve mindegyiket bemelegítésként alkalmazom. Tisztelegve Joe bácsi előtt ebből a 34-ből választottam ki az alábbi hármat.

  • 3. Gurulás. Kitűnő példa arra, hogy lehet egy ilyen nagy volumenű feladat egyszerre erősítő és nyújtó hatású. Az, hogy mennyire képes a hasizmokat munkára bírni, már csak hab a tortán.
  • 8. Gerincnyújtás.  Nem nehéz, de annál hatásosabb feladat. A gerinc egy a legalapvetőbb mozgását segíti finom hangolni, emellett a kiindulóhelyzete az általam is kiemelten kezelt nyújtott ülés.
Pilates- gerincnyújtás
  • 20. Bicska. Egyszerre elegáns és erőt követelő feladat. Mivel a kor emberének van elég baja a derékfájásával, a nyaki merevségével, nem a legkönnyebben illeszthető be a napi rutin feladatok mellé, de gyakorlottabb vendégek számára is kihívást jelent. Formai lágyítása miatt értékálló feladat.
Pilates - bicska

Mennyire tudott idővel változni a Pilates?

A gyakorlatok idővel módosultak, kiegészültek, hisz maga a mester is továbbfejlesztette azokat. Az eredeti tanítványok közül az utolsó, Romana Kryzanowska 2013-ban hagyott el minket. A hagyományőrzés módja alapján lehet különbséget tenni oktató és oktató között:  

  • A new york-i iskola oktatói tartják legautentikusabb oktatónak magukat. Ők azok, akik az ágyéki gerinc szakaszt kiegyenesítik.
  • A kaliforniai iskola követői ellenben a természetesebb ágyéki görbület mellett hajtják végre a gyakorlatokat. Mintha ők nyitottabbak lennének az újításra.

Milyen eredményeket tudhatok pusztán ennek a módszernek?

Az első képzés. 2013-ban lettem a módszer felkent oktatója. Ott volt a levegőben az első perctől, hogy megtanuljam, de megint a fájdalom volt a lehetőség. A jóga órák tartása közben túlterheltem a kezem, amiről kiderült, hogy egy szezámcsont akadályoz a támasztékokban. Így, hogy kíméljem a kezem, míg az helyre jön, kitanultam a szakmát. Oktatómnak Surányi Nellyt (https://suranyinelly.hu/ ) választottam. A képzése nagyon nagy hatással volt rám. Olyan látásmódot kaptam a gyakorlatok és progressziók tekintetében tőle, ami a mai napig hatással van a Z-világra, amiért nagyon hálás vagyok neki.

Újra a csúcson. Callanetics oktatóként sikeres voltam, jóga oktatóként valahogy kevésbé érvényesültem, de erről nem egy bejegyzésben szóltam (bukásaim). Aztán jókor jött a Pilates, mert általa jött az újabb felemelkedés.

Az egyetlen technika. Ha csak egy módszert lehetne említeni, hogy mit javaslok, akkor ez lenne. Természetesen érzem én is a feszültséget ebben a mondatban, hisz, ha annyira jó, akkor miért kell mellé mást is tenni? Valóban. Ha csak hanyattfekvő gyakorlatokkal dolgozom (mint ez a technika is) akkor nekem hiányoznak az álló feladatok és fordítva. A Pilates sem mindenható, de ahogy korábban is megfogalmaztam, ez az egyik legjobb alap, amibe integrálható praktikusan bármi.

Mi az, amivel nem tudok azonosulni?

A többi technikánál könnyű volt a válasz. A Pilates sem hibátlan rendszer, de az egyik legtökéletesebb. Mielőtt még a kollegák billentyűt ragadnának, hogy hibájának tartom, hogy javarészt talajmunka – nekem csak hiányoznak az álló feladatok.

Jómagam a mozdulatokat még jobban belassítottam, ill. a légzést is másképp tanítom, és a feladatok arányait módosítottam. Ahogy a mester maga is tapasztalat útján haladt, ugyanezt az örökséget viszem magam is tovább.

Mi az, amivel azonosulni tudok? Mit alkalmazok belőle? Mit tanultam a Pilates-ből?

2016-ban ment át első tudatos arculattervezésén a Z-brand. Akkor az engem segítő csapat pont a névjegykártyámat szerkesztette, és kérdezték, hogy mi legyen a titulus. Bajban voltam, mert a Z-vezető oktatót akkor még nagyképűnek tartottam volna, de akartam valamit, ami mégis kifejezi mindazt, amit képviselek. Emiatt a Pilates oktató kifejezést tudtam erre megfeleltetni.

Az eleddig bemutatott technikákhoz képest ebben vagyok a legelfogultabb, mert lehet. A Pilates az első órától lenyűgözött. Harmonikusnak ítéltem, a fizikai testemre gyakorolt hatása pedig folyamatában kiváltja az elismerésem.

Ahogy Joe bácsi is folyamatában faragta a gyakorlatait, magam is faragom azokat, azok sorrendjét, arányait, hogy még inkább illeszkedjenek a modern kor emberéhez és problémáihoz.

Innen folytatjuk.

Megosztás: