teszekakulturálisrothadásellen

#teszekakulturálisrothadásellen avagy e-ars poetica

Olvasási idő: kb. 4 perc

Csókolom, sziasztok.

Miután kiment a “Megerősítem, mosógép influenszer lettem” című legújabb társadalomkritikám megfogadtam, hogy újabb, norbisan fanyar, okoskodó anyag nem fog felkerülni a többi, elakadásjelző-háromszög módjára kitett anyagom mellé (ezekből van még… a görbetükör kategóriában a blogomban: https://zakanyfitness.hu/kategoria/gorbetukor/).

Kultur-bunkó lennék?

Nem akarok olyan szerepkörben tetszelegni, amelyben én egy kultur-bunkó vagyok, akinek semmi és senki nem elég jó. De! A digitális eladótér sajátosságai ill. az a rossz tulajdonságom, hogy hamar felfedezek tendenciákat és mintázatokat, egyre mélyebb és fanyarabb megállapítások kimondására és új kifejezések bevezetésére (digitális árnyékélet, …) sarkall. Továbbra is hiszem, ahhoz, hogy hatni tudjunk bármire is, elsőként meg kell ismerni az adott terület mozgatóit és belső folyamatait.

#muti

A közösségi oldalakon bevett gyakorlat a # jel alkalmazása, a keresés megkönnyítésére, ill. olyan felületekre való eljutásra, ahova amúgy nem, vagy csak költségesen jutnánk. A hashtagek világában tudtam, hogy van a ’#mutimivanatáskádban’, ’#mutimiteszel’. Ahogy a #muti világban elmerültem, éreztem, hogy ettől nem lehet lejjebb. De lehet. Főleg akkor, amikor megláttam az ezt alkalmazók átlagéletkorát… (Megsúgom, nem a legfiatalabb korosztályról van szó.)

Az ellenszérum

Aztán úgy gondoltam, teszek még egy, lehet erőtlen, de belső kényszer hozta lépést és megalkotok egy ellenszérumot, az én hashtagemet. Ez lett a #teszekakulturálisrothadásellen, azaz a „Teszek a kulturális rothadás ellen” – csak hogy könnyen is ki lehessen olvasni. Amit immár minden bejegyzésben alkalmazni fogok. Ha szimpatikus, minden további nélkül alkalmazd bátran!

Kulturális rothadás?

Nem kell patikamérleg ahhoz, hogy az ember lássa, merre tart a digitális világ. Egyik oldalon a kulturális rothadás, amiről már írtam a görbetükör kategóriában épp elégszer, nem ismétlem magam. Az ellenoldalon a kulturális értékteremtés, aki ebben a játékban sanszosan vesztésre áll.

Segítsünk neki!!!

Pontosan mit is teszek?

Bevett trendekkel, és eladásösztönzőkkel szemben továbbra is partnerként kezelem a másikat a képernyő túlvégén. Sem magam nem mutatom bugyutábbnak, és nem nézem a másikat sem csak egy bevásárlókosárnak. Ami (direkt ami és nem aki) a furfangom után gyanútlanul belelép az általam teremtett illuzórikus kereskedői csapdámba.

Miért csinálom mindezt?

A magyar közmondásokat a kor előrehaladtával egyre komolyabban veszem. Az „Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.” gondolat alapján félő, hogy könnyen egy kalap alá vesznek így. Ill. nem könnyű egy olyan világban értéket adni, képviselni, amiben ilyen mértékben megy torzuláson keresztül minden, ami emberi vagy annak hitt. Így a teremtő folyamat könnyen hitelét és megbízhatóságát veszti, vagy meg sem kapja.

Tegyünk ellene közösen.

Szinkronicitás

Naivan továbbra is hiszek a szinkronicitásban az e-világban is. Amilyen én vagyok, olyan a programom és olyan az azt megkedvelő és ahhoz hűséges ügyfél is.

Innen folytatjuk.