csoportdinamika

„Csoportos órára szeretnék járni, nem szabályokat olvasgatni”

Olvasási idő: kb.: 9 perc

A csoportos tornák lélektanát már lassan 13 éve figyelem. 2015-ig minden vetésforgóban kipróbáltam az óratartást a ’művházas asszonytornától’ a stúdiós szokásjogon alapuló órarend rendszeréig. 2015-ben egy szakmailag is új formát választottam a maximum 4 fős órákat. 5 évig sikerrel üzemeltettem és nem kevés energiával hoztam össze a legheterogénebb embereket és még inkább a problémáikat, és születtek egy a legdifferenciáltabb óráim. 2020 magában hordozta a szakmai váltást is. Jött a THM, a ‘Tréner Úr házhoz megy‘.  Eredeti koncepciójában immár 1-2 fős órákat akartam csak tartani. Ennyi év szervező munka után nem is akartam szervezéssel bíbelődni. De mégis jöttek a csoportok és velük új problémák és feladatok és leginkább új megoldási utak.

Üdvözöllek.
Zákány Norbert vagyok,
a Z-módszer oktatója.

A bejegyzés célja, hogy megosszam azokat az ügyvezetői tapasztalataimat, amivel segítelek, hogy szervezz magad köré csoportot. Illetve leírom, hogy javítható szerintem a “tiszavirág életű” csoportok élettartama. A már “megszűnt” csoportok számára mindennek semmi háttér üzenete nincs. Bármelyik csoportra jó szívvel gondolok, nincs bennem semmi rossz érzés. Sőt.

„Csoportos órára szeretnék járni”

  • Jön a kérdés sűrűn. 4 fallal határolt stúdió híján hamar tájékoztatom a leendő vendéget, hogy ez ebben a formájában nem megy. Vagyis nincs olyan, mint sokaknál, hogy az „xy stúdióban hétfőn és szerdán 17.00-tól tartok órát és aki jön-jön”.
  • Ellenben önszerveződő csoportoknak van módjuk a csoport létszáma által kedvezőbb áron hozzáférni a tornámhoz – DE a mindenkori hirdetmény szerinti feltételek mellett.
  • A minden eshetőségre felkészített rendszer egy célt szolgál, hogy kölcsönösen kiszámítható legyen a közös munka.
  • Az októberi árrendezéskor született írás pedig óralátogató típusonként is bemutatja a debreceniek számára elérhető opciókat.

Miben tudsz segíteni?

  • Csatlakozz. Írj egy rövid üzenetet az alábbi gombra kattintva és felveszlek egy zárt chat csoportba, amiben hozzád hasonlóan csoportra várakozók vannak. Ide felveszlek, de magát a chat-et nem moderálom, nem olvasom. Összehozlak benneteket, de nektek kell az önszerveződés magasabb szintjére lépni. Itt tudtok hasonló időbeosztású tornázókkal egyeztetni és leginkább kompromisszumokat kötni. Mert legyünk őszinték a megosztott óradíj ára leginkább a komprimisszum.
  • Csoportokat moderálni, egybetartani sem időm, sem energiám. Ez a bejegyzés is pont azért született, hogy ne magam kelljen ismételni. Illetve az is haszonnal forgassa azt, aki most csoport tagja és/vagy most szeretne csoportot kreálni maga köré.
  • Immár hagyom, hogy a csopoort dinamika magától létrejöjjön és akár előnyére, akár hátrányára változzon a csoport.
  • Érzelmi gerincről. Alapvetően minden csoport választ maga közül egy csoportvezetőt, vagy ahogy én hívom „érzelmi gerincet” és a továbbiakban vele vagyok kapcsolatban. Ő képviseli a csoport igényeit, ő egyeztet egyszemélyben velem, ő rendezi egy személyben az óra tisztelet díját is a foglalkozás végén.
  • Kiszámíthatóan. Szeretem, ha fix időpontban mozog mindenki. Hogy ez optimumon legyen futtatva minden hónap 15-én, elkezdem szervezni a következő hónap órarendjét. A csoport érzelmi gerincével egyeztetek, hogy mint szeretné a csoport a következő hónap óráit. Megyünk az eddigi minta szerint? Van-e amelyik elmarad? Esetleg ezek helyett keressünk-e B. variációt?
    20-ig várom a válaszokat, addig fenntartom az időpont lehetőségét. Azonban 21 után a szabadon maradt időpontokat feltöltöm a várólistásokkal.


Hogy osszuk meg a tiszteletdíjad?”

  • Két iskola van itt. Az egyik minden óra végén az aktuálisan foglalkozáson résztvevők között szétdobja az óradíjat.
    A másik modellben, a csoport tagjai egyenletesen osztják meg egymás között az óra árát, akár ott van akár nem. Így sem esetileg, sem tartósan nem “veszélyezteti” senki az óra megtartását és nem ró extra költséget a résztvevőkre.
    Nekem ez az utóbbi „máshogy igazságos modell” a szimpatikusabb és a megtartó ereje csak ennek a modelleknek van – meggyőződésem.
  • A csoport élettartamát növelendő érdemes a legelején ezeket tisztázni.
  • Két hetente. Másrészt bevált, költséghatékony gyakorlat lett a THM-s ügyfelek számára, hogy nem heti szinten mozog(nak), hanem csak két hetente és azt egészíti(k) ki online tornákkal.

“Hányan legyünk?”

  • Ami megy a vámon, jön a réven. Minél kevesebben vagytok annál hatékonyabb az óra, annál inkább személyre szabhatóbb a foglalkozás, annál több a javítás. Ellenben az óra díja markánsabb. És persze ez ’vica versa’.
  • Szabályokkal lágyan terelve. De hogy ne nőjön túl nagyra egy csoport sem született a ’5+-os szabály’, ill. az ’egymást közvetlenül ugyanott követő óra’ kedvezménye, hogy a létszámilag stabilizálódó csoportok kettéválva SZAKMAILAG még jobb foglalkozásokon vehessen részt az ismét alacsonyabb létszám jogán.

„Tornázni akarok. Fizetni. Haza menni.”
„Nem szabályokat akarok olvasgatni.”

  • Ez az „aranyos” attitűd tud rövid ideig működni, de még stúdió vezetőként sem ment ilyen szokásjog alapján a működés.
  • Keretek között. Bármi, amit felépítettem azért ment, mert voltak szabályok mindenkor a kölcsönösség jegyében és természetesen, hogy kiszámítható legyen. Mindegyik szabályt az élet szülté és a vágy, hogy SZAKMAILAG egyre jobb és jobb órák szülessenek. Kölcsönösen haladjunk és ne értelmetlen helyzetek lekezelésére pazaroljuk az energiánkat.
  • Kivételek nélkül és megkövethetően. Csak a szabályaim szerint tudok működni, nem hiszek a kivételek erejében. Természetesen, ha azt látom, hogy egy szabályom is hibás vagy inkább akadályozza az eredményes működést tudok önreflektív lenni, korrigálom azt és meg is követem magam.
  • A sértődésről. Persze a sértődés is ott tud lenni ebben az ügyfél részéről. A határozottságom és ellentmondást nem tűrő alkatom persze könnyen tud félre érthető lenni. De ha ügyvezetőként azt látom, hogy ezek a modellek betarthatók az ügyfelek számára, akkor csak nem rossz a modell. A sértődés kapcsán pedig amúgy is egy elvet követek:

Az sértődik meg, aki tudja, hogy a másiknak van igaza.


„Visszatérnék, de …”

Bennem sosincs rossz érzés, ha elmegy valaki. Ha pedig visszatér annak örülök, mert az jelenti, hogy értékteremtő a munkám és még egy időbeli szünet után is újra az én munkamódszerem választja. Tehát ettől ne tarts.

„És, ha nem tudok csoporthoz csatlakozni? „

  • Mozogj online.  Jó 21 órányi, dinamikusan változó, de igen változatos program vár a videótáramban, ahol a 15 perces rövid megoldástól a 75 perces komplex programig kedvedre válogathatsz. Az online válhat fő vonallá, de kiegészítésnek is remek döntés. Főleg ha a jelenlegi szabályok értelmében havi 2 THM vagy online magánóra jogán ajándékba kapod.
  • Vagy tornázz egyedül vagy légy proaktív, köss kompromisszumokat és szervezz te magad köré barátokat, kollegákat, akár a családod. Persze nem lehet eltagadni, hogy önszerveződni, egy közös célért tenni nem könnyű.

A lényeg.

Aki, akik kérik oda megyek. Vagyis megtartom a szakmailag kikezdhetetlen órát a hirdetményem szerinti feltételekkel és pont.

Innen folytatjuk.

Megosztás: