videótár - a legutóbbi 4 videóról

Z-Videótár – a legutóbbi 4 videóról

Csókolom, Sziasztok és az Uraknak egy pacsi.

Egy új sorozatba fogunk most. Szeretném bemutatni a legutóbbi 4 videómat, amit a Z-videótár-ba forgattunk. Pontosabban szeretnék egy-egy videóról egy rövid leírást adni, „szakmázni” kicsit, és így még közelebb hozva Titeket a munkamódszerhez. Bár az egész honlap alapüzenete ez…

68. Alapozó sorozat – nyújtás és mobilizálás (Z-Funkció)

A legutóbb feltöltött, immár 68. videómról van szó. Olyan nyújtó és mobilizáló gyakorlatok érdekházassága ez a videó, amit egy új THM-es ügyfelem kötöttsége hívott életre. Statikus és dinamikus jóga gyakorlatok fúziója hozza az átütő eredményt a gondosan megválasztott aránypárok és időbeli terhelés által. Az utóbbi időben a gombhoz varrok kabátot. Mindaz, amit a „kiszállásaim” során tapasztalok, újabbnál-újabb óraötleteket adnak, melyekből egyik-másik bekerül a videótár kínálatába. Így született ez a program is. A harmincas évei elején járó férfi kötöttsége már-már unalmas klisé, de létező tendencia. Az a legjobb az emberi testben, hogy semmi nincs kőbe vésve. Az erő, a hajlékonyság mind-mind készség, vagyis javítható, fejleszthető még egy kötött, irodai munkát végző, stresszes, derékfájós férfi esetén is.

67. A doboz (Z-Forma)

A videó egy gondolatkísérlet, amiben tisztelgek a Pilates módszer megalkotója előtt. Joe bácsi klasszikus talajmunkája nálam etalon minden szempontból. Zseniálisan kiegyensúlyozott program, bár kétségbe vonhatatlan a már-már túlzó has és hát igénybe-vevő jellege. A doboz kifejezés más-más módon, de visszatérő motívum ebben a technikában is, vagyis a két csípő – két váll kiszögelésének fokozott munkára bírása. Ezen a gondolati szálon lett a program minden gyakorlata összeválogatva – kiemelten a leghatásosabb gyakorlatokat -, amik egymást kiegészítik és pont ezáltal egymás hatását kölcsönösen felerősítik. A program itt is progressziók, vagyis változatok által válik mindenki számára élvezhetővé, legyen szó kezdőről vagy haladóról.

66. Új mobilizációs óra (Z-Funkció)

10 év hosszú idő. Ennyi idő alatt megannyi gyakorlatot megismertem, újra értelmeztem, hagytam elfelejteni, újra elővettem, kísérleteztem vele. Hosszú ideje nem végeztem kutatómunkát új gyakorlatok után kutatva, mert azt éreztem, hogy van épp elég, ami működik és pont. A pályám elején még nagyon aggódtam, hogy mennyire vagyok változatos, és folyamatában kerestem gyakorlatokat. Aztán, amikor már-már „kezelhetetlennek” tűnt a gyakorlat mennyiség, abbahagytam ezt a törekvést. Az emberi test, ahogy minden, egyszerű dolgokkal önazonos. Vagyis egyszerű gyakorlatok is nagyszerű eredményeket hozhatnak. De mégis keressük az újat. Most pedig megjött a kedvem új gyakorlatokhoz és örömmel mondhatom, hogy egy igen változatos óra született ebből, amiben nem megy a kényszeres megújulás törekvése az eredmények rovására, sőt….

65. Eszközös sorozat – A tornabot (Z-Forma)

2016. őszén tartottam az utolsó nagycsoportos (akkor max 12 fős órám). Még ezelőtt kísérleteztem a tornabotban rejlő lehetőségekkel. Most – évekkel később – eszembe jutott ismét. Az online tornák lényege az én olvasatomban az, hogy minimális eszközigénye legyen, s bármelyik háztartásban fellelhető legyen, amit mégis bevonunk ebbe. A szék, a könyv, a fal után megjelent új eszközként ez is. Esetünkben a felmosó nyele vagy éppen egy lapát nyele. Utóbbit uraknak javallottam. Sok szép új gyakorlattal került leforgatásra az anyag, és ami még nagyobb öröm, hogy sok régi, bevált és sokszorosan igazoltan működőképes gyakorlatot lehetett így újraértelmezni és botra „megírni”. Imádtam ezt az órát. Bár szerintem mindenki, aki belül meg tudott maradni legalább egy kicsit gyereknek, annak ez a fajta játékosság kifejezetten tetszik.

Remélem tetszett a videótár-as összeállításom. Innen folytatjuk.

Tags:
Megosztás: