tenyerezés

Regenerálódj 5 perc alatt – kezdő jóga póz és kéztartás fúziója

Olvasási idő: kb.: 15 perc

Évekkel ezelőtti gyűjtésem: egy ügyfelem arról számolt be, hogy ajánlott engem és a munkamódszerem.  Kérdeztem tőle, hogy mit is mondott az ajánlottnak, hova jön, milyen az oktató. Az ajánló annyit mondott velem kapcsolatban: szokatlan. Egyszerre van benne valami mindenről leválasztó és hízelgő is. Mindenesetre hamar megszerettem ezt a jelzőt.
A napokban kaptam egy másik jelzőt visszajelzésként, ami a bejegyzéshez kapcsolódik: izgága. Talán a folytonos nyüzsgés kell önmagam körül, talán emiatt is vagyok nyughatatlan vagy ha már ennyire idézgetünk:

Míg másokat az ijeszt meg ha változni kell, téged az állandóság zavar.

Az izgágaság és a nyugalom vonalán indulunk meg ebben az írásban, és hogy milyen technikákat alkalmazok magam is.

Üdvözöllek.
Zákány Norbert vagyok
a Z-módszer oktatója.

Nekem a klasszikus relaxációs technikák, meditációk első perctől gondot okoztak. Ha neked is, akkor arra bátorítalak olvass tovább bátran, szeretni fogod ezt az időhatékony és egyszerű, minden froclitól mentes technikát.
Idejekorán olyan módszerek fele fordultam, amik urbánusabb vagy egyszerűbb megoldást kínáltak. Így találtam például a szfinkter gimnasztikára és a super slow módszerre. Ezek mind mozgásba (is) könnyen integrálható fókusz gyakorlatok. Előbbiben van egy remek gyakorlat a ‘Kezek a szemen’ nevű, amit a hullapózban (ismert kezdő jógapóz) ajánlott elvégezni. A két önmagában is erős gyakorlat külön életéről és együttes hatásáról és még inkább arról fog szólni ez a bejegyzés, hogy hol bukkannak fel ezek az elemek, ill.  még milyen iskolarendszerek érzik magukénak és mit is érhetünk el általuk.

A feladat

Először jöjjön a feladat, ahogy én végzem, aztán a kíváncsi típusok számára a kifejtős rész. Az ’ahogy én végzem’ kifejezés amiatt lényeges, mert egy-egy technika sosem eredeti, mindig volt, ami megelőzte, volt, aki másképp csinálta, volt, aki mást látott benne fontosnak. De ez így van jól. Csak „egy” szűklátókörű, immár kevésbé keresett, vagy módszerét túlhaladni képtelen egyén, vagy “sosem volt sikerű” tud dacosan küzdeni a fejlődés és változás megkerülhetetlen folyamatai ellen.

De inkább jöjjön a gyakorlat, ahogy én végzem:

  • Hanyattfekve kényelmesen helyezkedj el. Ha szemüveges vagy, vedd le kérlek.
  • A lábak lazán, terpeszben nyújtva.
  • A kezek a szemen lazán, úgy, hogy a tenyér nem ér a szemhez. Másképp megfogalmazva a kezek kagylószerűen a szemek felett, miközben a külső tenyérélek az orr vonalát követik, az ujjak pedig a homlok magasságában finoman egymáson nyugszanak. A gyakorlat közben kényelmetlen érzetet semmiképp nem szabad érezni. Bízz magadban, hogy a kezeid ösztönösen a legkedvezőbb szöget találják meg magu(n)knak.
  • A vállak. Lazítsd el amennyire csak tudod.
  • Az érzetekről. Jómagam általában egy pulzáló jelenségre leszek figyelmes. Ez az érzet a test többi területén is megjelenhet szimultán. De ez egyénenként eltérhet erősségében és érzeteiben. Nekem eleinte hullámszerű érzeteim is voltak, most már egyre inkább részlet gazdagon tudok figyelni az érzetekre. Paula Garbourg meggyőződése, hogy a test saját öngyógyító funkciói kapcsolnak be ekkor.
  • Meddig? Saját tapasztalatból mondom, hogy 5 perc is csodát művel, de akár 10-15 perc is lehet a gyakorló idő. De csak addig ameddig jól érzed benne magad. Amúgy minden mást is csak eddig lenne érdemes csinálni.
  • Mikor végezzem? Igazi SOS gyakorlat, ha idegesek vagyunk, ha összpontosítani akarunk. Este végezve pedig megkönnyíti az elalvást, és mélyíti azt.
a hullapóz, mint kezdő jóga póz segíti az ellazulást


Variációk egy témára (a teljesség igénye nélkül)

  • Más testhelyzetben. A lábak lehetnek talpra felhúzva, úgy, hogy a bokák között addig növeljük a távot, ameddig a térdek össze nem buknak, így kényelmesen megtámasztva a formát.
  • Formai változatok. Van itt is, aki lehunyt szemmel végezteti a gyakorlatot, míg mások nyitott szemmel végzett gyakorlást részesítik előnyben. Nekem a lehunyt szemű változat sokkal pihentetőbb. De nem vagyunk egyformák. Tessék kísérletezni.
  • Irodai relax. A lazítás, regenerálódás egyik legjobb lehetősége akár irodában is, hisz ülve is elvégezhető a könyököket az asztalon megtámasztva tenyerünkbe szemünket beletemetve. A gyakorlat így akár óránként végezve is ajánlott néhány percre. A feszültség elkerülésére kell figyelni a testhelyzet miatt. Kísérleteztem ezzel a kiinduló helyzettel is, de nekem a hanyattfekvő jobban bejött. De belátom, hogy fura látvány lennél, ha hanyatt vágnád magad a földön az iroda közepén.
  • Gyakorlat eleji extra. Van, aki a „kézrátétel” előtt összedörzsöli a tenyerét. Ezt kihagyom, de ahány spirituális iskola annyi szokás.
  • Figyelem gyakorlatokkal kombinálva. További lehetőség még: a gyakorlás közben a feszülő pontok tudatosítása és fokozott figyelme. Bár itt több iskola követője tágabbra nyitja a szemét, hisz pont a kontroll elengedése miatt szállnának vitába.
  • Zene vagy csend. Alkat kérdése. Van, akinek az segít, ha egy lágy talpmasszázs szalont idéző zene andalog a háttérben, van, akinek a csend a segítség. Kísérletezz, téged mi szolgál inkább.

A mozgás is válhat egyfajta mozgásos meditációvá. Ha eddig nem tapasztaltad meg azt a fajta szabadságot, amit ad(hat) az online tornám, nincs más dolgod, mint regisztrálni a Teszthétre.
Ez alatt az egy hét alatt kipróbálhatod a Z-módszer mind az 5 csomagajánlatát kockázat- és minden további kötelezettség nélkül 3.000 Ft-ért!
Ha tetszik, beszámítom az összeget a választott csomagod árába. Ha pedig mégsem, visszautalom azt.

Nézzük külön-külön a feladatokat, hol találkozhatunk velük eredeti és újra értelmezett formában.

Egy kezdő jóga póz – a hullapóz

  • Szankszritül: Szavászana, shavasana, mritészana.
  • Magyarul: hullapóz.
  • Óravégi relax. A legtöbben úgy ismerik, mint a jóga órák utolsó feladata, óravégi lezáró pihenés.
  • Az önlazítás módja, ahogy a pszichoterápia alapgyakorlata.
  • A cél. Az izmaink alapvetően megfeszített állapotban vannak, kisebb nagyobb tónusban. A cél ennek az izomtónusnak a nullára csökkentése. Ekkor az ember kevesebb energiát használ fel, ez a „megtakarítás” fel tud halmozódni és visszatölti önmagát a rendszer. Az eredményessége különösen abban áll, hogy ez a fajta pihenés célirányos és nem mechanikai.
  • Nehézsége. A semmittevésben rejlő erő ellenben nehezen sajátítható el – főleg a kor emberének, mivel önmegadást követel érzelmileg, fizikailag a relaxált állapot. Egy újabb paradoxon. A látszólag egyszerű pózban az elkalandozó gondolatok és a fészkelődés akadálya az önlazításnak. Csak a testi folyamatokra érdemes figyelni, és folyamatában visszaterelni a fókuszt a célra.

Érdekességek

Ez egy igencsak végletekig mélyíthető jógapóz. A jóga irodalom számontartja azokat az eredményeket, amikor a gyakorló karját megemelik és az tónustalanul lezuhan, vagy már a tűszúrást sem érzi meg. Ekkor az ember már teljesen elszakad az érzeteitől és a reális világtól.

A jóga irodalom „rekorderei” egykor, hosszú évtizedek meditációs gyakorlata után akár napokra, hetekre élve eltemetették magukat. Egy olyan mélyen relaxált állapotba kerültek, amiben a testi funkcióikat végletekig lelassították. A készségeik Sztanyiszlavszkij féle tűzpróbája során sajnos akadtak végzetes produkciók. Így az utóbbi időkben már csak a legendák kategóriájába sorolhatóak ezek.

  • A miért. Selvarajan Yesudian (1916-1998) állítása szerint egy 15 perces kikapcsolódás 8 órás alvással lehet egyenlő.
  • Fizikai szinten. Az izmok tónusát csökkenti, az egész szervezetet pihenteti, regenerálja.
  • Mindenkinek? 6 éves kortól fokozatosan felépítve ajánlható.
  • Imagináció vagy képzelgés? Saját meglátásom adom közre. Szerintem a kellemes, negédesen derűs, valótlan boldogsággal túlmosott képek képzelgése helyett hatásosabb a testi folyamatokra való figyelem és a rácsodálkozás, mintha most tapasztalnánk meg először azokat a testünkben.  

A tenyerezés

  • A gyűrűsizmokon túl. Paula Garbourg rendszeréről önálló blogbejegyzsében is szóltam. A módszerében is szerepelnek a kezek. Amik bár nem önálló gyűrűsizmok, de mégis utóbbiakra erőteljesen hatni képesek.
  • A látásjavítás része lehet. Szemtorna kapcsán is találkozhatunk a tenyérben rejlő lehetőségekkel ’palming’ néven. Mivel a szemet remekül pihenteti, egy a legeredményesebb módszer lehet az érzőidegek feszültségének a csökkentésére. De a testi, lelki feszültség is csökkenthető általa.

Bár az utókor által sok kritikát kap maga a szemtréning. Ez a kritikai tömeg és a korszellem volt az, ami miatt ez a bejegyzés is – és itt az ‘is’ szónak jelentősége van, lesz – nem kevés érési időt kapott, mire mostani formáját elnyerte. Előre bocsátom, hogy az ajánlás részemről a tenyerezésnek, mint relaxáló technikának szól. A gyakorlat valóban megtalálható a szemtréningek által alkalmazott gyakorlatok között. Mivel valaminek a része, így az egész elítélésekor a részletek is “mennek a levesbe”. A szemtréningek hatásossága kapcsán született anyagok egy-egy feladat ellenében vagy hatásosságuk ellen szólnak…

Az, hogy valami másnak is a része az kultúrtörténeti érdekesség esetünkben, nem elismerő javaslat. Ahogy az élve eltemetésre sem bátorít vagy ad segédletet ez az írás. A hópihék kedvéért: ez az irónia. Ide jutottunk, hogy a túlkondicionált szellem megköveteli a következetes aládúcolást, mielőtt még habzó szájjal rá nem ugranak az emberre.

  • Meddig? Addig végezd ameddig nyugodtnak, lazának nem érzed magad. Dr. Bates (W. H. Bates: 1860-1931) szerint nem lehet túlzásba vinni és erősen igénybe vett szeműeknek különösen ajánlott.
  • Az érzet. Egy érzetét szavakká formáló így fogalmaz: „bársonyszerű feketeséget kell tapasztalni”. Érezhetően pihen a szem. A javuló látásélmény, az intenzívebb koncentráló képesség, a jobb közérzet – pedig mind megtalálhatóak a palming jegyzett irodalmában.
tenyér rajzolat

5 perc múlva

A blog írásban két dolog a legnehezebb: elkezdeni és befejezni. Utóbbi kapcsán most azt láttam helyesnek, ha elvégzem az általam leírt módon a feladatot. A tervem az volt, hogy majd 5 perc után kristálytisztán látom majd a frappáns záró gondolatot és elégedetten, váll veregetve még párszor átolvasom és mehet is a lábán az anyag.
Ehhez képest csak a „megszokott” laza, beletörődő állapot van. Ami inkább egyfajta nyugalmas nullpont.

Vagy lehet nem is kell ettől több?

Köszönöm, hogy elolvastad és/vagy meghallgattad.
Innen folytatjuk.
De addig is maradjunk kapcsolatban, kérlek csatlakozz zárt Facebook közösségünkhöz.

Megosztás: