a motiváció motorja

Kinek mi a motor? Avagy a motiváció árnyalatai a ZF gyakorlatában

Olvasási idő: kb 7 perc

Csókolom, sziasztok.

A motiváció megléte vagy hiánya határozza meg szerintem mindennek az ütemét és lehetséges kifutását. A fitness szakmában indokolatlanul vagy épp okkal különösen ikonikus magasságokig lett emelve a fentebbi kifejezés és az oktató felelőssége, szerepe ebben. A szakma kitermelte a maga nagyjait ebben is, úgy könyv formájában, mint ….

De van, aki egy fültőbe ordított orientációját tagadó nexusba hozó mondattal vált az erőgyűjtés méltán emlegetett alakjává – köszönjük Béla.

Lelkesedés és inspiráció

De mi is kell ahhoz, hogy az a belső motor elinduljon? Határozottan vallom, hogy a motiváció 90% lelkesedés és 10% inspiráció elegye. Ami ebből felvállalható egy emberekkel foglalkozó szakember számára az a 10%-os rész. Ennyit kell hozzátennie. Mert a 90% bizony kőkemény belső munka az ügyfél, a kliens, a vendég részéről. Persze lehet segítség ehhez a barát/barátnő, a fájdalom, a vágyott konfekcióméret, a hangulat, az oktató, …

ZF motorkenőanyagok a 4 fallal határolt időkből

A ZF gyakorlatában előforduló motiváció mintázatokat szedtem össze a teljesség igényével, amit jó 9 év alatt láttam, tapasztaltam. A sorrend természetesen nem prior.

  • „Ha már ki van fizetve.” Van, akinek az volt mindig is a motor, ha már költ a mozgásra, akkor azt le is tornázza.
  • „Ha a barátnőm, férjem, tornatárs, … jön velem.” Van, akinek az a szempont, hogy ha valaki eljön vele, akkor csinálja, különben…
  • „Ha te is csinálod.” Van, akinek az kell, hogy vele csináljam végig az órát. A „Tréner Úrral való kakaskodás”, relációkutatás hozza azt a lendületet, ami megtartja az óra ívét.
  • Akiknek fájni szokott. Talán a legnagyobb motiváció a fájdalom. Ha már elmúlt, akkor azért, hogy ne térjen vissza, esetleg szinten legyen tartva. Ha pedig nem múlt el, akkor, hogy folyamatában csökkenjen.
  • A forma iránt érzékenyek. A női lélek sajátja, hogy ha még a derékfájás ellehetetleníti a cipő üzembiztos felvételét, akkor is fájdalmasan tudja marokra fogni a hason megülő zsemlécskéket. Ill. nincs az hajlott kor, amikor elő ne kerülne a probléma, hogy a már tónusát vesztett kart nem lehetne-e a nyári lengébb tunikákhoz formálni… Tehát van, akinek a forma a motor.
  • Az önmagukat meghaladók. Van, akit az hoz tűzbe, hogy folyamatában túlszárnyalja önmagát, korábbi eredményeit, akár erő, akár hajlékonyság terén.
  • A hangulat rabjai. Tagadhatatlan, hogy arra a stílusra, amit képviselek, nem elég kifejező szó, hogy szokatlan. Ellenben pont eléggé vitriolos, kritikus, könnyed, hogy lehessen hozzá ragaszkodni. ????
  • A hasonszőrűek. A hangulat rabjainak alcsoportja, akik megélt tapasztalatok által és még inkább anyatej-mélységből kapták a jó humort. Egy-egy ilyen vendég által hamar el tudott mindig is szabadulni a hangulat az órán. Ezeken az órákon kell leginkább résen lenni az oktatónak, hogy a stand-up párbaj ne menjen az érdemi munka rovására.
  • A megelégedettek. Számukra fontos a módszer, a gyakorlatok, az óra felépítése. Ők tudnak a leginkább szemet hunyni a szokatlan oktatói jelenlét felett.
  • Tréner úr iránt többet érzők. Egy szűk keresztmetszet, akiket mindig is a plátói érzések tartottak a polifoamomon.

A digitális archetípusok

Az online térben a leredukálódó emberi kapcsolatok, az elmaradó akció-reakció által a motiváció 90%+10% összekaparása nehezebb feladat mindenkinek. Próbára teszi a legelhívódottabb Z-hívőt is.

A videótár nézőitől megköveteli a videó elindítását, a Z-live nézőtől pedig, hogy hetente 1-2 alkalommal úgy rendezzék a mindennapjaikat, hogy jó legyen az mocorgásra. Nézzük itt az archetipikus eseteket.

  • A megszokott minőséghez ragaszkodók. Hosszú évek fizikális stúdiós látogatása után, az online térben is velem maradtak. Velük a legkönnyebb a dolgom. A megszokott minőség és megszokott habitus, a tempó, a közlés megtartó erővel bír.
  • A világba szakadtak. Azok a magyarok, akik egy szerencsésebb jövő képét kergetve elhagyják a hazát, de nagyon örülnek, hogy rám találnak a technikának hála.
  • Akikkel sosem találkoztam. Szintén egy erős éra. Megtörtént nem egyszer, hogy a városban mozogtam és rám köszönt a kedves online előfizető. Mivel eleddig csak a profilképét láttam, nem tudtam azonnal bárhová is kötni az arcot. Mentségemre szóljon, hogy a live és a videók esetén is az én arcom előtérben van, a kedves tornázóé kicsit „távolabb”.
  • Az ortodox tornázók. A legnehezebb esetről beszélünk. Belőlük sosem lesz Z-tornázó. A demagógiájuk és egy-egy technika tisztelete nem engedi őket továbblépni vagy feljebb. Kalandvágyból érdeklődnek, tesztelnek, de még inkább kritizálnak kérés nélkül.  
  • A potyázók. Ez a típus már kapott tőlem pont eleget a Modernkori bújócska című bejegyzésben… (link ide).
  • Akiknek elfogy a nafta. Ők is vannak szép számmal. A megszokott minőséghez ragaszkodókból vált ki ez a csoport. Számukra sajnos nem elég motor a hetente többször megújuló óravázlat, a lehetőségekhez képest optimumon tarott oktatói lelkesedés, a módszer, a módszer által elérhető eredmény. Nekik több kell. Sokszor a múlt vagy a négy fallal jelelt évek miatt kevésbé könnyedén engedik be a kényszer-technikát. A távolodás másik okaként ők szokták a javítás hiányát megjelölni. A főoldalon is erősítem az új érdeklődőkben, hogy bár az online torna nem javítja ki az otthon gyakorlókat, de a program olyan mértékben lett igazítva az új platformhoz – tele van olyan kifejezésekkel, instrukciókkal, viszonyítási pontokkal –, hogy belső törekvés vegye át a helyét annak a gondolatnak, hogy „vajon ez javítva mennyivel is jobb lenne?” Semmiképp nincs bennem ellenérzés azokkal szemben, akik átmenetileg vagy tartósan elhagynak. Amit lehet, megteszek annak érdekében, hogy a minőséget megtartsam vagy még inkább folyamatában emeljem. Ha pedig idővel visszatér hozzám a kedves ügyfél, örömmel fogadom ismét.
  • A visszatérők. A szívemnek egy igen kedves típus. Akik évek múltán is a módszerem választják és persze engem – hisz nem könnyű magam leválasztani minderről. A legjobb visszaigazolása annak, hogy értékes a munkám.

Őszintén mondom, azt hittem, hogy ez egy max. 300 szavas bejegyzés lesz…

Látjátok mennyi árnyalatot lehetett kivonni a ZF-ből? ????  

Innen folytatjuk.

Megosztás: