polifoam tornaszőnyeg

Milyen az ideális tornaszőnyeg?

Csókolom, Sziasztok és az Uraknak egy pacsi.

(Tudom van, akit irritál, de Nekem tetszik, sőt…)

Nem egy THM-es (https://zakanyfitness.hu/z-studio/) vendégemnél fedezem fel, hogy a tornaszőnyeg, amit használ, nem az igazi…

Többen belefognak az otthoni mocorgásba. Keresnek egy oktatót vagy csatornát, ami megfelel ennek a célnak. Még ha van otthon egy polifoam, akkor is inkább újat vesz, hisz most életmódváltásban van aktívan, s ez megköveteli ott is a megújulást. El is látogat egy sportáruházba, rosszabb esetben csak egy nagyobb áruházba, ahol a tej, nappali arckrém, pedálos kuka hármas kiszögelésében még tornaszőnyeg is kapható, és vesz egyet. A szín, és talán a minta a szervező elv. De ez ide kevés. Tízen pár év után természetesen már máshogy látom a szőnyegeket. Így a futott kilométer jogán megosztom veletek a tapasztalataimat, hogy felesleges költekezésektől kíméljelek meg Titeket. Így közre adom, mik azok a szempontok, ami által jó lesz az otthoni gyakorlásotokhoz használt polifoam.

Szempontok a tornaszőnyeg választáshoz

  • Lehetőleg ne a neten rendelj. Nem tudod megfogni, „tesztelni”, megfelelő fények hiányában lehet nem is olyan…
  • 7-8 mm-nél ne legyen vastagabb, se vékonyabb. A túl vékony kb. 10 éve volt nagy „sláger”, fedő tornaszőnyegnek is kevés, de akkor a már-már szúnyogháló vastagságú és textúrájú szőnyegek is megjelentek. Kellemetlen az ízületeknek és semmit nem véd. A túl vastag pedig csak pilates-hez jó. Azonban egy egyensúly alapú mozgáshoz (álló jóga elemhez) már inkább akadály a vastagság. A 7-8 mm a pont jó – higgyétek el.
  • Kerüld a magas fényű és a plüss bevonatúakat is. Csak marketing, hogy valami más legyen. Semmi értelme. Előbbin csúszni fog a kissé megizzadt támaszték, az utóbbin pedig az izzadmány által a plüss réteg elfog kopni és gyalázatos lesz a látvány.
  • A szag. Ha szaga van a boltban, és abban a hitben ringatod magad, hogy majd csak kiszellőzik. Nem fog.
  • Nagy általánosságban az olcsóbb megoldások rosszak. Egy használat után kuka, mert vagy ki sem tudod nyitni, vagy szakad, vagy büdös. Egy jó tornaszőnyeg akár évekig szolgálhat téged otthon.
  • Vásárláskor gyűrd össze a polifoamot, ha gyorsan visszanyeri az eredeti formáját, pipa, ha nem akkor tedd vissza a polcra.
  • Próbáld két kézzel szétszedni, már-már széttépni. Ezzel ellenőrződ, hogy egy támaszhelyzetben nem fog-e annyit nyúlni, hogy az már akár balesetveszélyessé is teheti a gyakorlást.
  • Kerüld a szuper könnyített polifoamot. Ha túl könnyű és nincs az alja felkészítve, akkor „elmászik” alólad a szőnyeg. De eljött a másik véglet is immár a szuper nehéz szőnyegek kora, amikor 5-6 kg-ot is nyom egy szőnyeg. Újfent túlzás.
  • A szín. Minél sötétebb legyen. A világossal egy a gond, a támasztékok által, az izzadmány által, a fertőtlenítések által, a por által „foltosan sötétedik”. Illetve, ha kimosod, nem feltétlenül jön ki, sőt a mosógépbe bele tuszkolva a hajtások mentén megül még jobban a kosz.
  • A minta. Kerüld. Idővel, a gyakorlással el fog kopni, és a kopott puli hangulat semminek sem tesz jót.
  • A méret. Minimum 170×60 cm-es legyen. Persze léteznek főleg pilates-hez ajánlott törpe szőnyegek, amin csak a felsőtest fér csak el. A téglalap forma még mindig az alap. Ellenben immár ovális, ill. kerekeded formákkal is találkozhat az ember.
  • A bordázat. Fontos, hisz a támaszték tartósságát növeli.

Remélem hasznosnak ítéltétek mindezeket.

Innen folytatjuk.

Megosztás: