prosztata

Alsógatyák titkai 4.rész: A prosztata ugye nem hibás?

Olvasási idő: kb. 19 perc

Csókolom, sziasztok.

Hegymenetben vagyunk immár. Egyik legkönnyebben elromló alkatrészt emeljük ki a motorblokkból, ez pedig a prosztata. Bár már a 2. részben érintettük, de most csak ő van a figyelmünk fókuszában.

Elsőkörben még csak zavaró a wc fele sürgető érzet, aztán akadozik, csepeg. Azt mondod, hogy ennyi belefér, majd helyre jön, aztán csak az orvosnál kötsz ki.

  • De hogy pontosan mi is történik a férfi testében ilyenkor?
  • Milyen megoldási utak vannak?
  • Sülhet-e el rosszul mindez?
  • Mi is történik egy urológiai szakrendelésen?

Nos ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a bejegyzésben.  Egy problémát járunk körbe, ami korai felismerésekor jó eredménnyel korrigálható, akár „el is tornázható”.

Amennyiben kérdéseid vannak, és/vagy szeretnél személyre szabott megoldásokat kapni keress bizalommal.

Urológiai kiskáté

Az bizonyos, hogy rendszeresen problémát okoz(hat) a prosztata. De mi az, amit feltétlenül tudni kell róla? Vagy, hogy egy általános manírt elsüssek legalább egyszer az általam jegyzett blogban: 5+1 érdekesség, amit tudnod kell a prosztatádról.

  • Etimológiája. Orvosi szakszó a latin prostata szó, aminek előzménye, a görög prosztatész szó, jelentése elől álló, védnök. A dülmirigy kevésbé használt kifejezés pedig a dül(ledő) kifejezésből származtatható.
  • Az elhelyezkedése. A dió méretű mirigy a húgyhólyag nyakát és a húgycső kezdeti szakaszát körülölelve, a végbél előtt, a húgycsőbe nyílva található. A sors, a tervező furcsa tréfája talán az elhelyezése, de tény, hogy a prosztatazavarok javarészt a szerv sajátos elhelyezkedésével magyarázhatóak. Így tudja nyomni a húgyhólyagot és a húgycsövet, akadályozva így a vizelet útját.
  • Mellette idegek futnak, amik sérülése jelentősen módosítja a férfi életminőségét, úgymint átmeneti vagy tartós impotencia és az inkontinencia (vizelettartási probléma) által.
  • A szerkezete. A szövetállományi sajátossága, hogy a belső mirigyállományt kötőszövetréteg (simaizomszövet) veszi körül.
  • Növekedése. Két fázisban nő: első körben a pubertás idején és 25 éves kor körül. Utóbbi élethosszig megmarad.

Érdekesség. A Skene-féle mirigyeket női prosztatának is szokták nevezni. Ellenben ez szakmai körökben is vita tárgya.

Prosztata gyulladások, mint a férfi sajátos „bántalmai”

  • Osztása alapján lehet akut és krónikus, illetve egy másik osztás alapján bakteriális, vagy nem bakteriális prosztatagyulladás.
  • Kor előrehaladtával nő a kialakulásuk veszélye.
  • A leggyakoribb kifejezés, amit a téma kapcsán találunk a Benignus prostata hyperplasia (BPH), azaz Jóindulatú prosztata megnagyobbodás.
  • Okai, kialakulása nincsenek feltárva teljesen, de a megváltozó hormonokhoz, esetünkben a tesztoszteronhoz lehet köze. De van, aki a modern kor életmódját és táplálkozását tartja mindennek a gyökérokának. Főleg, ha azt nézzük, hogy a természeti népek prosztata megnagyobbodással sem küzdenek.

Prosztata betegségekhez kapcsolódó tünetek

  • A vizelési problémák.
    • A prosztata tokja és a hólyag megnövekedett izomfeszülése következtében ingerpanaszok jönnek létre, vagyis megjelenik a rendszeres és/vagy sürgető vizelési inger.
    • A vizelet sugár gyenge vagy csepegő, szétszóródó, mivel a prosztata húgycsőre gyakorolt nyomása gyengíti a vizelet sugarát. A vizelés nehézkessé válhat, amit égető, csípő érzés is kísérhet, és akár fájdalmassá is válhat.
    • Megjelenhet az „után csepegés” érzés, ahogy az érzés is, hogy nem sikerült a húgyhólyagot kiüríteni.
    • Az éjszakai kamarajelenetekre különösen igaz lehet mindez.
    • De lehet vér a vizeletben, az ondóban.
    • A történések akár teljes vizelésiképtelenségig elmehetnek. Így szövődményként, a visszamaradó és így pangó vizelet hajlamosíthat hólyag gyulladásra.
  • Székelési problémák.
  • Kellemetlen érzetek a lágyékban, a herékben.
  • Erekciós és ejakulációs zavarok. Vagyis a merevedés fenntartásának a nehézsége, a libidó csökkenése, akár a vágy megszűnése, ill. a fájdalmassá váló ejakuláció.
  • Mozgásszervi fájdalom. Fájdalom, merevség a derékban, csípőkben, combokban.
piszoárok

Kételyek közt

A nők egészségvédelme úgy látom jóval előrébb jár. Az anyák folyamatában adják át a lányaiknak legalább a szűrés fontosságát, még ha a generális hibák lehetőségeiről ők is hallgatnak. De a teremtés koronája keményebb. Egy ismerősömről nem hallottam, egy férfi vendégem, egy intim tréningemen résztvevő férfi nem számolt be arról, hogy az apja, a nagyapja nyers őszinteséggel leült volna vele és a prosztata vagy akár az erekciós zavarairól vagy éppen a megelőzés, a szűrővizsgálatok fontosságáról beszéljen neki.

Persze elismerni azt, hogy valami nem működik jól, az is egy lépés. Segítséget kérni, cselekedni, belátni – újabb és újabb lépcsőfokok és kemény önmeghaladások. A döntést persze nehezíti még az ismeretlentől való félsz is. Ezt próbáljuk közösen feloldani most.

A döntés után

Az első gondolat a férfi fejében, hogy hova is menjen? Hisz már megért bennne a gondolat, hogy baj van az alváz környékén. A „közgyógy” ellátás csábító, hisz ingyen van, pontosabban már megfizette adóforintjai által korábban, de nem akar összefutni ismerőssel, főleg, hogy Marika, a szomszédasszony is az SZTK-ban dolgozik. Így inkább fizet egy magánrendelőben. Keres, talál, időpontot foglal, elmegy.

Szép környezet, kellemes hangulat fogadja már a váróban. Meg is fogalmazódik benne, hogy bár a közegészségügyben is ilyen körülmények lennének. Hát igen, ilyen, amikor a verseny és az ügyfél megtartó erő, az elégedettség elérése pedig lépéseket is követel. A váróban dohányzóasztal, amin szövetkezeti fodrász szalonokat megidéző hangulatban magazinok, amiknek a fedőlapjai a zavarban lévő férfiak izzadt kezei közt már szétmállottak.

No de nézzünk egy-két izgalmas karaktert innen (is).

A váróban

A nagy öreg. Megkímélt kord nadrágban ül, kezében műbőr autóstáska, amiben négyrét hajtva az elmúlt évtizedek minden orvosi lelete. Magabiztosan keresi az újonc tekintetét. Amint elkapja azonnal beszélgetést kezdeményez egy tömör, bizalmas nyitó kérdéssel: „Prosztata?”. A közös baj és az újfajta empátia beszélgetést kezdeményez. A prosztata matuzsálemet minden irányból vizsgálták, nincs olyan urológiai eljárás, amit ne csináltak volna rajta, benne, vele. Pár percnyi ismeretség hamar elviszi a beszélgetést oda, hogy a részleges prosztata eltávolítása utáni érzeteiről beszéljen nyílt őszinteséggel. Kissé zavaró mindez, de mégis van benne valami megnyugtató.

A zsenge. A nagy öreg mindenkit megnyugtat és már előkészíti a terepet az ajtón túlra. A kiegyenlített csoportdinamika iránti vágyát éberen tartja és nem kerüli el figyelmét a leülni sem akaró, végtelen zavarban lévő húszon év elején járó fiatalember sem. Mindenkihez van egy jó szava és persze a prosztata túltengés kapcsán annyi, de annyi története, ami a reményt is magában hordozza.

A kényelmesre taposott férfi. Onnan ismered meg, hogy pontosan 110 cm-re tőle található a ridegtartó felesége, aki évek kitartó verbális kasztrációjával elérte, hogy immár egy önálló gondolata sincs a férjének. Elkíséri még ide is, hisz önállóan semmit nem képes a férfi elintézni – a nő hite és állítása szerint legalábbis. Ő az a típus, aki után a feleség utána kiált és emlékezteti a férfit a rendelő bejáratában, hogy mit is ne felejtsen el, aztán úgy dönt mégis bemegy ő is vele, hisz jobb, ha mindent ő csinál.

Széljegyzet ehhez a típushoz. Tartásjavító óráimon is volt módom ezt a kettőst megismerni. „Végtelenül szimpatikus” végig nézni azt a fájdalmas szimbiózist, ami ennél a kettősnél van.

Természetesen vannak még ezen túl is karakterek, de a lazító szándék kedvéért az átlagtól eltérő izgalmakat emeltem ki és tipizáltam.

Az ajtón túl

Az önsajnálat, a hibáztatás helyett mindenképp jobb, ha már változtatsz, lépéseket teszel és ellátogatsz rendszeres szűrővizsgálatokra. Azért szükségesek, hogy komolyabb betegségeket, mint akár a prosztatarákot elkerüld, ami vezető rosszindalatú elváltozás a férfiak vonalán.

aluljáró

Mikor menjen orvoshoz, szűrővizsgálatokra a férfi?

  • 40-50 év felett ajánlott.
  • Vagy ha már volt a családban prosztatarák.
  • Vagy ha valami nem működik olajozottan lent. Hisz fiatalabb korban is kiköthet a férfi az urológusnál, de javarészt a középkorú férfiak sajátja a prosztatagyulladás. De persze a megkeresés oka lehet kortól függetlenül a szexuális úton terjedő betegségek, a merevedési, az ejakulációs problémák, a sérvek, a megtermékenyítés körüli gondok, …

Mi minden történhet a férfival az ajtón túl?

  • Orvosi kortörténet. Üdvözlés után ez a nyitókép. Az orvos kérdéseket tesz fel. Olyanokat, mint például:
    Vizelés befejezésekor hányszor érzi úgy, hogy nem ürült ki teljesen a hólyag?
    Szakad-e meg vagy változik-e a vizeletsugara?
    Gyenge-e a vizeletsugara?
    Kell-e erőlködni vizeléskor?
    Éjszaka felkel-e vizelni?”
  • Digitális (újjal történő) végbélvizsgálat. Az orvos gumikesztyűben, síkosított újjal a végbélbe nyúl és rendellenes csomókat, duzzanatokat keres tapintás által. Bár kellemetlen, de gyors, fájdalommentes. A prosztata mellett mindez informál az aranyeresség, a végbélnyálkahártya berepedései kapcsán is.
    Érdekes, hogy pont ezt a vizsgálati részt szokták kiemelni és ez került be a köztudatba, pedig a groteszk, délutáni matinék bábjátékát idéző jeleneten túl számos vizsgálat segíti még az orvost a helyes diagnózis és terápiás terv fele.
  • Herevizsgálat. Szükséges az érzékenység vizsgálata, ill. a kontroll, hogy ödémák vannak-e a fiúkon. Itt említem meg, hogy a fizikai vizsgálat része a kontroll, hogy a húgycső váladékozik-e.
  • Vérvizsgálat. Ez egy egyszerű vérvizsgálat, ami a prosztatára jellemző antigén vizsgálata. A PSA a prosztata által előállított fehérje, egy tumormarker, így a prosztatadaganat megállapítására használható.  
    Érdekesség. Az évek alatt nem kevesen (köztük Richard J. Ablin) vonják ennek a tesztnek a megbízhatóságát kérdőre és így a túlkezelés veszélyére figyelmeztetnek. Ők azok, akik a túlélési arány növekedését a természetes lefolyásban látják.
  • Vizeletvizsgálat.
  • Hasi ultrahang. Ekkor egy ultrahang fejet mozgatnak a has bőrén, hogy a húgyutak és a prosztata állapotáról így is információt kapjon az orvos.
  • Egyéb vizsgálatok. A teljesség igénye nélkül még a repertoárban lehet: húgycső és húgyhólyag tükrözés, röntgen, MRI vizsgálat, szövetmintavétel a prosztatából, vizeletáramlás-mérés, végbélen keresztüli ultrahang.

Az orvos mindezek fényében diagnosztizál és terápiás tervet készít, életmódjavaslatokat ad.

Ami segít(het) ezen túl vagy emellett

  • A rendszeres nemi élet. Ami egészségesen tarthatja a szervet, hisz ejakulációkor ürül az. Ez természetesen lehet egyéni, társas vagy csoportos – vérmérséklet függvényében. 
  • A prosztata masszázs. Egészségmegőrző eljárás, az ürülés módja, a pangó folyadékok stimulálása a végbélen keresztül külső segítséggel vagy önmagának.
  • Kerülendő, csökkentendő: túl hideg, túl meleg, a fűszeres ételek, ill. a kávé és alkoholfogyasztás csökkentése.
  • Gyógyhatású készítmények, növényi orvosságok: tökmag(olaj), spárga, zeller, petrezselyem, nyírfalevél, hibiszkusz, csalán, törpefenyő, dél-afrikai csillagfű, afrikai szilva, fűrészpálma gyümölcs, afrikai krumpli gumója, …
  • Ülve. Ajánlott az alápárnázott ülés. Ill. a prosztatavédő biciklisnyereg, ami a gátat nem nyomja.
  • A rendszeres szűrővizsgálat.
  • A sport, mint lehetőség. A fizikai aktivitás a prosztatapanaszokkal szemben védenek, mivel a prosztata simaizomzatának tónusa csökken. Tisztelettel ajánlom a Z-módszert.  
  • Férfi torna. Természetesen maga a célirányos torna is segíthet. Erről majd tervezetten az 6. részben olvashatsz.

Próbáld ki a Z-módszert kockázat nélkül!
Regisztrálj most minden további kötelezettség nélkül, és
teszteld egy hétig a Z–online Stúdió mind az 5 csomagajánlatát 7.000 Ft-ért!
Ha tetszik a munkamódszer, beszámítom az összeget a választott csomagod árába.
Ha pedig mégsem, visszautalom azt.

Vedd komolyan

De ha a gyógyhatású készítmények, a gyógyszerek, a torna, az életmódváltás nem hatnak, akkor akár műtétre is sor kerülhet. Főleg, ha felmerül a hólyag és a vesék károsodásának a veszélye, vagy a rák. A műtét kapcsán persze ott a gond, hogy mi lesz a potenciával és a húgycső záróképeségével. Jó hír, hogy a részleges prosztata eltávolítás, olyan műtéti technika, amikor a prosztata mellett futó idegkötegeket nem metszik át.

Szőrős és kék

A megelőzés fontosságát és a téma szinten tartását segíti két mozgalom is.

  • Az egyik az 1999 óta létező, immár világméretű Movember mozgalom, aminél az arcszőrzetüket egy hónapig megtartva igyekeznek a férfiak egészségvédelmére figyelmeztetni férfi társaikat.
  • A másik pedig a Kék szalag mozgalom, ami az egészségtudatosság mellett, a prosztatarák elleni küzdelem jelképévé vált.

A következő rész tartalmából

Az ifjonti hév, de a forradalmár hozzáállása is változhat az évekkel. Az impotencia esélyei, árnyalatai, lelki aspektusai lesznek immár az 5. rész fókuszában.

Addig is maradjunk kapcsolatban, kérlek csatlakozz zárt Facebook közösségünkhöz.

Innen folytatjuk.

Megosztás: